Hoeveel geld kun je veilig investeren in Bitcoin en crypto?

Hoeveel geld kun je veilig investeren in Bitcoin en crypto?

Sinds 2017 ben ik betrokken bij een van de grootste crypto-gemeenschappen in Nederland: CryptoCoiners. Het belangrijkste advies dat we nieuwe leden geven is: investeer nooit meer dan je kunt verliezen.

Dat klinkt als goed advies. Waarom zou je immers risico’s nemen met je eigen geld? Dat zou nergens op slaan.

De praktijk zal je misschien verbazen. De meeste beslissingen die beginnende beleggers nemen, zijn niet gebaseerd op gezond verstand. Ze worden gedreven door twee primaire emoties: hebzucht en angst.

“Buy High, Sell Low”

Als je in 2020 al bezig was met Bitcoin, herinner je je waarschijnlijk de “rally” die begon in oktober 2020 en eindigde in april 2021. Binnen zeven maanden steeg de prijs van één bitcoin met meer dan zes keer, van $10.000 naar bijna $60.000.

Dat was het moment dat FOMO, de angst om iets te missen, echt toesloeg. Veel leden van de CryptoCoiners Community maakten dezelfde dingen mee: een betrouwbare vriend vertelde hen dat de prijs van bitcoin nooit meer zo laag zou zijn als voorheen. Dit was het: Bitcoin was op weg naar ongeziene hoogten.

De prijs van één bitcoin zou heel snel de $100.000 bereiken en waarschijnlijk zelfs binnen een paar maanden tot $200.000 stijgen. Je mocht deze kans niet missen en je moest NU zoveel mogelijk geld investeren!

Zoals gezegd, FOMO had toegeslagen. Mensen sprongen op de boot, en zelfs terwijl de prijs snel aan het stijgen was, bleven ze enthousiast Bitcoin kopen.

Een maand later, in mei 2021, daalde de prijs van één bitcoin met 50% ,naar $30.000. Paniek sloeg toe: mensen zagen hun geld voor hun ogen verdwijnen en besloten hun Bitcoin te verkopen, met aanzienlijk verlies.

Dit was slechts het begin. Een paar maanden later, in september 2021, begon de volgende rally alweer. Beginnend bij ongeveer $40.000, duurde het niet eens twee maanden voordat de prijs van één bitcoin bijna $70.000 bereikte. En daar waren ze weer, de betrouwbare vrienden: “koop NU Bitcoin, voordat het te laat is. De prijs wordt nooit meer zo laag als nu!”

Het leek erop dat de betrouwbare vrienden gelijk zouden krijgen. Begin november 2021 steeg de prijs van één bitcoin naar het hoogste niveau ooit: $69.000. En mensen bleven maar kopen. Immers, de prijs zou doorstijgen naar $100.000 of zelfs hoger…

Inmiddels weten we wat er werkelijk is gebeurd. Nog geen twee maanden later, in januari 2022, was de Bitcoin-prijs gedaald, en hoe: naar $33.000. En net als bij de vorige daling raakten mensen in paniek: ze verkochten hun Bitcoin zo snel mogelijk, met enorme verliezen.

Het verhaal is nog niet voorbij. Twee maanden na die daling, in maart 2022, was de prijs terug op $47.000. Je kunt waarschijnlijk raden wat er gebeurde: mensen begonnen weer te kopen. Vervolgens zakte de prijs naar $30.000 in mei 2022 en minder dan $20.000 in juni 2022. En weer verkochten mensen – vaak opnieuw met grote verliezen.

Als Bitcoin duurder wordt, willen mensen het kopen. En zodra de prijs zakt, willen veel bezitters het verkopen. “Buy high, sell low”.

Herken je het patroon? Als een bitcoin duurder wordt, willen mensen het kopen. En zodra de prijs zakt, willen mensen het verkopen. Koop hoog, verkoop laag. Dit is een van de klassieke fouten die beginnende crypto-investeerders maken.

Waarom zouden mensen iets kopen als het duurder wordt? Zou je juist niet moeten wachten tot het goedkoper wordt?

Dat is inderdaad het logische om te doen. Het is wat je bijvoorbeeld zou doen met een auto, of meubelen: veel mensen wachten op een uitverkoop of aanbieding, zodat ze hetzelfde product voor een veel lagere prijs kunnen kopen.

Dus waarom kopen mensen Bitcoin als hij duurder wordt en verkopen ze ze met verlies zodra de prijs daalt? De reden is vertrouwen, of eerder het gebrek daaraan.

Laten we teruggaan naar die glanzende nieuwe auto. Deze is nu in de uitverkoop, en je zou hem voor een aanzienlijke korting kunnen kopen. Vertrouw je die auto nog steeds? Waarschijnlijk wel: de waarde van de auto is niet veranderd, alleen de prijs wel. Hij is nu gewoon minder duur.

De meeste mensen begrijpen Bitcoin niet zo goed en weten dus niet of ze het wel kunnen vertrouwen. Wanneer de prijs stijgt, zijn mensen bang om een uitstekende kans om snel rijk te worden te missen: ze kopen en hopen dat de prijs verdubbelt of meer. En als de prijs daalt, zijn mensen bang dat ze hun geld zullen verliezen, en verkopen ze.

Waarde en Prijs Zijn Niet Hetzelfde

De reden voor dit gedrag is dat veel mensen waarde met prijs verwarren. Voor bitcoin en crypto denken mensen dat beide woorden hetzelfde betekenen.

Een manier om de waarde van iets te definiëren is door een fundamentele analyse te doen. Toegegeven, het is moeilijk om een fundamentele analyse uit te voeren op iets zo ‘virtueels’ als Bitcoin. Wat is het? Waarom heeft het waarde? Hoe bereken je de waarde? Daarom neigen mensen naar modellen om de waarde van een bitcoin te definiëren, zoals het stock-to-flow model: Hoeveel ervan bestaat er, en hoeveel wordt er regelmatig aan de “silo” toegevoegd? (Er zijn veel meer modellen, maar het stock-to-flow model is een mooi beginpunt.)

Prijs is niet hetzelfde als waarde. De prijs geeft alleen de mening van mensen over die waarde aan.

Waarde is een subjectief iets. Wat zou je bereid zijn te betalen voor flessenwater, bijvoorbeeld? Het antwoord verschilt waarschijnlijk afhankelijk van waar je bent. Ben je bij een supermarkt, waar je kunt kiezen tussen veel verschillende merken gebotteld water? Of sta je ergens in de woestijn, in de brandende zon, zonder water? Dan zal het veel waardevoller voor je zijn.

Dus je emotionele staat bepaalt hoe waardevol je iets vindt en hoeveel je bereid bent ervoor te betalen. Dus, prijs staat niet gelijk aan waarde. De prijs vertelt je alleen hoe mensen zich ‘voelen’ over de waarde.

Voor crypto zou dit als volgt vertaald kunnen worden: de waarde die je eraan hecht, hangt af van je mate van zekerheid.

Het feit dat prijs en waarde twee verschillende dingen zijn, verklaart waarom mensen de neiging hebben om Bitcoin (en crypto) te kopen als het duurder wordt. Mensen denken dan dat Bitcoin meer waard wordt. Niet waar: de waarde is niet veranderd. Je moet meer betalen voor één bitcoin; dat is alles.

En andersom, als de Bitcoin goedkoper wordt, denken mensen dat de waarde is gedaald. Dat is ook niet waar. Bitcoin is nu betaalbaarder, maar de waarde ervan is niet veranderd.

Dit is waarom ervaren investeerders kopen als iets goedkoper wordt, en het verkopen als het meer duur wordt: “Buy Low, Sell High”. Ze hebben voor zichzelf bepaald wat de waarde is. Vervolgens kijken ze of de prijs juist is. Onervaren investeerders denken dat de prijs de waarde is.

Investeren: Wat Is Je Limiet?

Stel dat je investering ‘naar nul’ gaat. Als je levenskwaliteit daardoor zou veranderen, investeer je te veel.

Zodra je beseft dat prijs en waarde twee compleet verschillende dingen zijn, zal je niet zo snel in de FOMO-val trappen. Maar toch, wat is het maximale bedrag dat je zou moeten investeren in iets, zelfs als de prijs juist is?

Een goede richtlijn: kijk naar het bedrag dat je hebt geïnvesteerd, of op het punt staat te investeren. Stel je nu voor dat dit bedrag naar nul gaat. Als je levenskwaliteit verandert, investeer je te veel.

Je Mindset: Ben Je Aan Het Investeren?

Kijk daarnaast naar je mindset, voordat je investeert. Denk je dat je investering waarde heeft, en ben je je bewust van het verschil tussen de prijs en de waarde? Dan denk je waarschijnlijk als een investeerder en ben je minder geneigd in de “koop hoog, verkoop laag”-val te trappen.

Aan de andere kant, ben je alleen bezig met de toekomstige prijs, zonder zelfs naar de waarde te kijken? De kans is groot dat je speculeert en kunt eindigen met aanzienlijke verliezen: wanneer de prijs daalt, zal je in de verleiding komen om met verlies te verkopen.

Je Volgende Stap (En Een Disclaimer)

Vond je dit artikel leuk? Laat het me weten in de reacties, zodat ik meer kan delen.

En een belangrijk ding: de inhoud van dit artikel is op geen enkele manier bedoeld als financieel advies. Doe altijd je eigen onderzoek voordat je besluit te investeren!

Illustratie door Jeremy Bezanger on Unsplash

Een Engelstalige versie van dit artikel vind je op mijn Medium-blog.


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *